Frans Schapenhek

Frans schapenhek

Frans schapenhek

Frans schapenhek heeft gemiddeld iets rechtere latten dan Engels schapenhek. De punten zijn spitser en strak gezaagd. De draden zijn iets stakker gedraaid en er zitten geen nietjes over de onderste draad zoals soms wel bij Engels rasterwerk. Dit hekwerk heeft een gegalvaniseerde dubbele draad.

Frans schapenhek heeft meedere maten; wat betreft hoogtes en wat betreft latafstanden.
Het is leverbaar in drie latafstanden; 2-3, 4-5 en 8-9 cm.
Hoogtematen: 0.50 /0.80 / 1.00 / 1.20 m. (rol ca.10 m. lang) 1.50 / 1.75 / 2.00 m. (rol ca. 5 m. lang).

Voorbeelden van Frans schapenhek

Frans schapenhek

Frans hekwerk rondom een filter voor een zwemvijver

Frans schapenhek

Frans schapenhek, foto gemaakt door Frank Dalemans

Frans schapenhek

Frans schapenhek

Frans schapenhek

Frans schapenhek, horizontaal geplaatst

Bijbehorende hekjes/poortjes voor het schapenhek zijn ook leverbaar,  klik hier…

Bijbehorende palen, klik hier…

Voor de prijslijsten, klik hier…

Frans schapenhek wordt onder andere gebruikt als afrastering van een erf, tuin of dierverblijf (kippen, schapen, geiten, hond enz.). Het wordt ook vaak gebruikt als omheining van een moestuin. Bloemen, klimop enz. groeien gemakkelijk tegen dit hekwerk aan. Het hekwerk wordt gemaakt van gekloofde kastanje latten afkomstig uit duurzame kastanjebossen in Frankrijk. Na het kappen lopen de stronken van de kastanje bomen weer uit en vormen uiteindelijk weer een compleet bos. Het rasterhekwerk wordt in Frankrijk gemaakt en aan de Hekkerij geleverd.

Bij plaatsing wordt het hekwerk aan kastanje of robiniapalen bevestigd door middel van krammen en/of rvs schroeven. Paalafstand ca. 150-200 cm. Belangrijk is dat de hoek en eindpalen stevig staan en eventueel voorzien zijn van een schuin geplaatste schoorpaal zodat het hekwerk, voor een mooi resultaat, er strak langs getrokken kan worden. De rollen kunnen onderling gekoppeld worden door de draaduiteinden om de eerstvolgende lat te draaien. Eventueel kunt u een lat verwijderen voor voldoende draadlengte en kunt u de eerste lat van de nieuwe rol invlechten in de ontstane opening.

Vervoer en opslag, Let Op!

Op een gloednieuwe rol kastanjeomheining zie je soms bruine plekken op het ijzerdraad. Roest is het allerminst, want de ijzerdraad is perfect gegalvaniseerd. Hier gaat hier om looizuur dat uit het hout is gekomen, vaak na een regenbui. Maar wat is precies de functie van deze stof?

Beschermend
Looizuur is in de eerste plaats een stof die ernstige beschadiging door schimmels, insecten of bacteriën tegenhoudt. Het is met andere woorden een natuurlijke verduurzamer en beschermer. Je kan kastanjehout daarom bijvoorbeeld rechtstreeks in de grond plaatsen. Bovendien beveiligt looizuur ook tegen dieren die aan het hout willen knagen. Looizuur heeft namelijk een bittere smaak. Daarom wordt kastanjehout zeer vaak gebruikt om een paarden- of schapenomheining mee te plaatsen.

Zuur hout
Looizuur duikt vaak op wanneer vocht of regen op het hout komt. Uiteindelijk zie je dan de bruine of zwarte vlekken ontstaan op het hout en rond de draden.
Het spoelt als het ware uit het hout. Er kunnen op die manier ook hardnekkige bruine vlekken op uw verharding/terras ontstaan. Na een tijdje verdwijnen deze looizuursporen.
Hetzelfde gebeurt met gegalvaniseerd metaal zoals de draden, het hang en sluitwerk en soms ook de aanhanger waarmee het hout vervoerd wordt. Ook daar verdwijnt het weer vanzelf of u verwijdert het met een sopje.

Hazelaar
Pas op voor imitatie: het prijsverschil tussen kastanjehout en hazelaar nader verklaard:

Het originele Engelse en Franse schapenhek is gemaakt van kastanjehout. De laatste tijd wordt het schapenhek echter ook aangeboden in andere houtsoorten, zoals bijvoorbeeld Hazelaar. Uit de tekst is dat niet altijd herkenbaar op sommige websites, echter de verschillen zijn groot.
Het wordt eveneens schapenhek of soms “Drents hekwerk” genoemd maar het betreft een imitatieproduct.

Kastanjehout heeft een levensduur van 15-25 jaar en Hazelaar gaat ongeveer 5 jaar mee. Het Hazelaar hekwerk wordt vaak goedkoper aangeboden dan het kastanje hekwerk, maar het gaat dus beduidend korter meer.

Op het oog herken je het verschil in hekwerk niet direct. Kastanje hekwerk herken je vaak aan bruine vlekjes op het gegalvaniseerde draad. Dat lijkt op roest, maar is een reactie van het looizuur. Juist dit looizuur zorgt voor de lange levensduur. Een test is door het hout nat te maken en er dan ijzervijlsel op te strooien. Bij Hazelaar geeft dit geen verkleuring, maar bij kastanje zult u na enige tijd zwarte strepen gaan zien. Deze reactie komt door door het aanwezige looizuur in kastanjehout.

Bij twijfel staan wij u graag te woord en kijken we met u mee of u ook echt appels met appels vergelijkt of dat een “slimme handelaar” peren voor appels verkoopt.
Advies: Vraag bij twijfel altijd naar de gebruikte houtsoort indien er geen kastanje vermeldt wordt of de prijs té goed is om waar te zijn.

Bij De Hekkerij verkopen we alleen het orginele kastanje hekwerk.

Het plaatsen van het schapenhek

Het plaatsen van het schapenhek

Voor de doe-het-zelvers heeft de Hekkerij handige plaatsingstips.


De Hekkerij, specialist in ambachtelijk houten hekwerk